JavaScript is disabled. Please enable to use this site corectly. More info HERE.
Zonnepanelen prijs historisch laag. Pak nu uw kans. Vraag nu gratis offertes aan.

Profiteer van Gedaalde Prijzen

Ontvang direct gratis offertes

Rendement zonnepanelen

rendement zonnepanelen

Het rendement is het percentage opgevangen zonnelicht dat wordt omgezet in elektriciteit. De instraling van de zon heeft direct effect op de opbrengst van zonnepanelen.

In Nederland hebben wij een instraling van circa. 1000 Watt per vierkante meter. Uit de zoninstraling kunnen zonnecellen 10% tot 25% (rendement) van de energie opvangen en omzetten in elektriciteit.

Hoog-rendement ook bij bewolking

Hoewel de opbrengst groter is op zonnige dagen zonder bewolking dan bij dagen met bewolking, behalen zonnecellen, door de huidige zonnecel-technologiën, ook bij diffuus zonlicht hoge rendementen. Zonnepanelen zijn ook daarom in Nederland een interessante investering.

Rendement berekenen

Het rendement van een zonnepaneel kan worden berekend door het vermogen van een zonnepaneel te delen met met de oppervlakte van het zonnepaneel en vervolgens te vermenigvuldigen met de zoninstraling maal 100.

De formule: Elektrisch vermogen of Wattpiek (Wp) / [Oppervlakte x Zoninstraling] * 100% = Rendement. Voorbeeld: 225 Wp / [1,559 m x 0,798 x 1000 W/m²] * 100% = 18,1%.

Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnecel of zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vermogen hiervan wordt getest in een lab onder standaard test condities (STC). Dit houdt in dat het vermogen van een zonnecel of zonnepaneel wordt test onder de volgende omstandigheden:
- Bij een invallende zoninstraling van 1000 Watt per vierkante meter
- Bij een celtemperatuur van 25 °C
- Met een luchtmassa van 1,5.
Als men het heeft over het vermogen van een zonnepaneel gaat het vrijwel altijd om het vermogen onder standaard test condities (STC).

Voorbeelden van STC vermeldingen zoals beschreven in de datasheets:
- Standard Test Conditions (1000 W/m² irradiance, AM 1.5, 25° C)
- STC: Invallende straling 1000 W/m2, moduletemperatuur 25 °C, AM=1,5;.

De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 150 en 330 Wp.

Opbrengst zonnepanelen

De uiteindelijk opbrengst van een zonnepaneel is de jaarlijkse energiebesparing (kWh) en kan worden berekend door het vermogen (Wp) van een zonnepaneel te vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85.

De omrekenfactor wordt gebruikt omdat de werkelijke omstandigheden (zoninstraling, temperatuur en luchtdruk) in Nederland net wat afwijkt van de standaard test condities (STC).

Opbrengst berekening

Een zonnepaneel van 200 Wp produceert jaarlijks 170kWh. De energieprijs is circa. € 0,23 per kWh. Op jaarbasis komt dit neer op een energiebesparing van € 39,-.

Een zonnepanelen systeem bestaande uit 10 zonnepanelen met een vermogen van 200Wp per zonnepaneel bespaart op jaarbasis 1700 kWh. De energieprijs is circa. € 0,23 per kWh. Op jaarbasis komt dit neer op een energiebesparing € 391,-.

De verwachte levensduur en terugverdientijd op zonnepanelen, maakt van zonnepanelen een besparing op lange-termijn mogelijk.

Vergelijk zonnepanelen aanbieders

zonnepanelen installateur leverancier

Welke zonnepanelen behalen de hoogste rendementen voor uw type dak, omgeving en situatie?

Laat u gratis en vrijblijvend adviseren door Ontvang offertes uit uw regio.Zonnepanelen aanbieders
150

onafhankelijke
aanbieders

14.281

offertes
aangevraagd

7.468.963

euro
bespaard

24

uur reactie
van aanbieders