mo Invloeden op rendement en opbrengst | Zonnepanelenkennis.nl
Zonnepanelen prijs historisch laag. Pak nu uw kans. Vraag nu gratis offertes aan.

Profiteer van Gedaalde Prijzen

Ontvang direct gratis offertes

Invloeden op rendement en opbrengst

De invloeden op het rendement en opbrengst van zonnepanelen is globaal in te delen in:

• Positie van de zonnepanelen
• Zonnepanelen systeem
• Invloed van de zon

Positie van zonnepanelen

Richting van de zonnepanelen

Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden leveren het meeste rendement op. Het rendement is 10 tot 15 procent lager als de zonnepanelen richting het oosten of westen wijzen.

Hellingshoek van het dak en zonnepanelen

Bij een dak met een hellingshoek van 35 tot 36 graden heeft u het meeste rendement. Bij een hellingshoek tussen 20 en 60 graden is de jaaropbrengst 95% van het totale potentieel. Zonnepanelen op platte daken bieden tevens goede rendementen door gebruik van stellages.

Oppervlakte en aantallen

U profiteert van een hogere opbrengst en besparing op energie als u een grote aantal zonnepanelen op uw dak heeft staan. De oppervlakte vierkante meter die u beschikbaar heeft staan is hier slaggevend in.

Bij weinig dakoppervlakte zijn zonnepanelen met een hoge Wp (+250Wp) ideaal.

Zonnepanelen systeem

Vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepanelen systeem is een goede en gebruikelijke indicator in de verwachte opbrengst van zonnepanelen.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpeak (Wp). De verwachte opbrengst wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Er wordt gebruik gemaakt van een factor x 0,85 om de verwachte opbrengst te berekenen. Voorbeeld: Een zonnepanelen systeem van 1000 watt heeft een verwachte opbrengst van 850 kWh per jaar.

Rendement van de zonnecellen

Het rendement van een zonnepaneel is het percentage zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen geven diverse rendementen.

Fabrikanten van zonnecellen hebben eigen gepatenteerde zonnecellen-technologie waarmee het mogelijk is om hogere rendementen te behalen.

Netgekoppeld- of autonoom systeem

Een netgekoppeld systeem levert stroom terug aan het net en levert daardoor direct rendement op.

Bij een autonoom systeem wordt de opgewekte stroom opgeslagen in een accu. Belangrijk bij een autonoom systeem is om de accu tijdig te vervangen.

Invloed van de zon

Zonuren

De hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Een uur zon in de zomer levert meer energie op dan een uur zon in de winter.

Maand Gem. aantal
zonuren per dag

Maand Gem. aantal
zonuren per dag

Januari 1,4 Juli 6,5
Februari 2,6 Augustus 6,2
Maart 3,4 September 4,5
April 5,4 Oktober 3,3
Mei 6,8 November 1,8
Juni 6,8 December 1,2

Zoninstraling

De hoeveelheid zonlicht op een dag heeft invloed op de opbrengst van een zonnepaneel. Ook als het bewolk is, vangt een zonnecel zonlicht op. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen.

Temperatuur

Zonnepanelen wekken minder elektriciteit op bij hoge temperaturen dan bij lage temperaturen. Dit is omdat de elektriciteit in de materialen beter geleidt bij lage temperaturen dan bij hoge temperaturen.

Schaduw

Schaduw op de zonnepanelen kan er voor zorgen dat de opbrengst aanzienlijk wordt beperkt. Voorbeelden zijn schaduw door eigen dak, bomen uit de eigen tuin of van de buren, gebouwen of lantaarnpalen. Afhankelijk van de hoeveelheid schaduw kan dit de stroomproductie met tientallen procenten benadelen.

Vergelijk zonnepanelen aanbieders

zonnepanelen installateur aanbieder

Welke zonnepanelen behalen de hoogste rendementen voor uw type dak, omgeving en situatie? Vergelijk adviezen, verwachte rendementen en opbrengst per zonnepanelen aanbieder.

Klik hier en vergelijk prijsopgaven en adviezen op maat van zonnepanelen aanbieders uit uw regio.


Zonnepanelen aanbieders
150

onafhankelijke
aanbieders

14.281

offertes
aangevraagd

7.468.963

euro
bespaard

24

uur reactie
van aanbieders